Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Stres


Stres sau stress reprezintă sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forţă, solicitare, tensiune. Pornind de la conceptul de stres, menţionăm că termenul aparţine lui Hans Hugo Bruno Selye care consideră că stresul se leagă de sindromul de adaptare reacţia la stress pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului. Hans Selye defineşte stresul ca ansamblu de reacţii al organismului uman faţă de acţiunea externă a unor agenţi cauzali (fizici, chimici, biologici şi psihici) constând în modificări morfo-funcţionale, cel mai adesea endocrine. În cazul în care agentul stresor are o acţiune de durată vorbim de sindromul general de adaptare care presupune o evoluţie stadială.




Stadii clinice

Primul stadiul este cel al reacţiilor de alarmă şi are două subetape:

* faza de şoc, când pot apărea hipertensiune şi hipotermie.
* faza de contraşoc, când organismul individului realizează o contracarare a simptomelor din faza de şoc şi are la bază răspunsuri de tip endocrin. Acest stadiu este caracteristic perioadei copilăriei când rezistenţa biologică este foarte scăzută.

Stadiul al doilea este cel de rezistenţă specifică (revenire), când după primul contact cu agentul stresor organismul se adaptează, comportamentul individului fiind aparent normal, persistând modificări specifice stadiului anterior, în special de la faza de contraşoc. În plan ontogenetic, acest stadiu corespunde maturităţii, când individul are o rezistenţă bună, fiind posibilă adaptarea la aproape orice tip de stres din mediu.

Stadiul al treilea este cel de epuizare (aparţine bătrâneţii) când scad aproape toate resursele adaptative ale organismului. Adaptarea nu se mai menţine din cauza scăderii reacţiilor de tip vegetativ. Apar vădit consecinţele negative ale acţiunii îndelungate a acestor mecanisme neurovegetative.
Caracteristicile stresului

Orice tip de stres apare pe fondul adaptării permanente a organismului la mediu când se poate produce un dezechilibru marcant între solicitările mediului şi posibilităţile de răspuns reale ale individului. Adaptarea presupune păstrarea integrităţii organismului care este în permanenţă ameninţată de agenţii stresori de toate tipurile. În plus adaptarea presupune realizarea unui echilibru dinamic cu mediul. Stresul apare în momentul când acest echilibru al adaptării se perturbă. Această perturbare este reversibilă. Stresul reprezintă, după Landy, un dezechilibru intens perceput subiectiv de către individ între cerinţele organismului şi ale mediului şi posibilităţile de răspuns individuale.

În funcţie de natura agentului stresor, stresul poate fi psihic, fizic, chimic şi biologic. În funcţie de numărul persoanelor afectate, stresul poate fi individual sau colectiv.
Stresul psihic

Paul Fraisse defineşte stresul psihic ca totalitatea conflictelor personale sau sociale ale individului care nu-şi găsesc soluţia pe moment. Mihai Golu defineşte stresul psihic ca stare de tensiune, încordare sau disconfort, determinată de agenţi afectogeni cu semnificaţie negativă, stare de frustrare (reprimare) a unor trebuinţe, dorinţe sau aspiraţii.

Stresul psihic are un dublu caracter: primar şi secundar. Caracterul primar vorbeşte depre stres ca rezultat al unei agresiuni recepţionată direct în plan psihic. Caracterul secundar vorbeşte depre stres ca reacţie de conştientizare în plan psihic a unui stres fizic, căruia individul îi acordă o semnificaţie de realipula. Caracteristicile stresului psihic – Agenţii stresori psihici sunt: stimulii verbali (inclusiv cei care aparţin limbajului interior) care sunt vehiculaţi pe căi nervoase la cortex. Aceştia se diferenţiază total de celelalte categorii de agenţi stresori din cauza semnificaţiei lor, pentru individ ei având caracter potenţial de a produce stres psihic. Acest caracter potenţial este validat de semnificaţia cu care îl investeşte individul. Unul şi acelaşi agent stresor psihic, în afară de faptul că nu produce stres psihic la toţi indivizii, nu produce stres psihic de fiecare dată la acelaşi individ. Acest lucru este condiţionat de dispoziţiile de moment ale individului şi de semnificaţia pe care o acordă în acel moment individul. Apariţia şi amploarea stresului psihic depind mult de caracterele genetice ale individului (caractere cognitive, voliţionale, motivaţionale şi afective).

Vulnerabilitatea psihică la stres este constituţională sau dobândită. Vulnerabilitatea psihică este o trăsătură proprie doar anumitor persoane şi se manifestă prin reacţionare uşoară, prin stare de stres psihic, la o gamă largă de agenţi stresori.

Situaţii generatoare de stres psihic:

* existenţa unor circumstanţe neobişnuite pentru individ care îl surprind pe acesta nepregătit pentru a le face faţă.
* semnificaţia unui eveniment.
* angajarea individului într-o acţiune sau relaţie exagerată.
* particularităţile contextului social.
* lipsa condiţiilor interne.
* modul subiectiv de a percepe solicitările mediului.
* subsolicitare / suprasolicitare.
* situaţiile conflictuale existente în familie, profesie sau la nivel intelectual.
* criza de timp.
* izolarea.
* apariţia unui obstacol fizic sau psihic în calea unui scop care duce la frustrare.
* situaţii perturbatoare cauzate de agenţi fizici (zgomote, vibraţii, fluctuaţii de temperatură).

Există două forme speciale de stres (Selye): distress şi eustress. Distress-ul implică toate tipurile de stres enumerate (stresul obişnuit). Eustress-ul este starea de stres specială care este validată prin anumite reacţii endocrine specifice. Se diferenţiază de distress prin:

* natura agenţilor stresori (eustress – stimuli plăcuţi ai ambianţei, trăirile plăcute ale individului).
* consecinţele acţiunii agenţilor stresori care de cele mai multe ori sunt plăcute.
* în plus faţă de distress, eustress-ul are implică şi stres fizic.

Agenţii stresori ai stresului psihic au următoarele caracteristici: caracter potenţial stresant (generează stres psihic doar în anumite condiţii), caracter de ameninţare permanentă pentru individ şi caracter negativ al consecinţelor agenţilor stresori. Există două categorii de agenţi stresori: unii care acţionează pe calea celui de-al doilea sistem de semnalizare (agenţii psihogeni) şi stimulii senzoriali externi, care devin agenţi stresori psihici veritabili atunci când bombardează repetat scoarţa cerebrală şi când au intensitate peste medie.

Parametrii de acţiune ai unui agent stresor: intensitate, durată, repetabilitate, noutate şi bruscheţe. Asupra individului acţionează constelaţii de agenţi stresanţi. Clasificarea agenţilor stresori:

* în funcţie de numărul lor, ei sunt: unici şi multiplii.
* în funcţie de asociere, ei sunt: conglomeraţi şi configuraţi.
* în funcţie de dominanţa acţiunii, ei sunt: principali şi secundari.
* în funcţie de numărul indivizilor afectaţi, ei sunt: agenţi stresori cu semnificaţie strict individuală, colectivă şi generală.
* în funcţie de natura lor, ei sunt: fizici (sonori, luminoşi etc), chimici, biologici, psihologici.

Scapa de stres prin terapia antistres

Stresul este o afectiune de care sufera din ce in ce mai multi oameni in societatea moderna. Stresul determina eliberarea hormonilor care conduc la vasoconstrictie si diminueaza circulatia sangelui. O inima stresata lucreaza mai greu, respiratia se accelereaza, pulsul creste, iar digestia se incetineste. Disconfortul psihic il determina pe cel fizic.

Masajul shiatsu relaxeaza si vindeca terapeutic


Starea de nervozitate conduce la tensiuni musculare care se concretizeaza prin contracturi (contractii involuntare si repetate ale muschilor, care pot produce dureri la nivelul trunchiului si al coloanei vertebrale. Asa apar contracturile cervicale, lombare, crizele lumbago si lombosciatice, durerile de cap, nevralgiile dintre coaste sau durerile in zona dorsala. Evenimentele stresante de peste zi se transforma in consum nervos ce produce efecte nedorite in corp, creandu-ne tensiuni musculare ce inoculeaza starea de nervozitate, de stres si astfel ne epuizam constient sau nu energia fizica si psihica.

Pentru a scapa de stres si de efectele nedorite a acestuia firma Santamia va pune la dispozitie doua servicii: Terapia antistres si masajul pe scaun (on site), masaj pe scaun poate fi efectuat direct la firma dumneavoastra. Terapia antistres are scopul de eliminare a stresului acumulat in organism din diferite motive, si indepartarea efectelor stresului.

Caracteristicile persoanelor aflate intr-o stare de stres acuta

> Sentiment constant de urgenta, graba; lipsa timpului pentru relaxare > Tensiune in toate relatiile, rezultand certuri, neintelegeri, jigniri etc. > Mania “evadarii” (in camera personala, masina, parc etc.) > Senzatia ca timpul curge prea repede, copii cresc prea rapid etc. > Dorinta constanta de a avea o viata mai simpla si mai linistita; > discutii permanente cu cei din jur despre vremurile mai bune (care au trecut sau care vor veni) > Prea putin timp dedicat propriei persoane sau cuplului > Sentiment de vinovatie determinat de ideea ca nu ati reusit sa faceti tot ce ati fi putut pentru cei dragi din jurul vostru. Probabil ca multi dintre noi ne vom recunoaste in aceasta descriere. Daca recunoasteti cel putin 3 dintre caracteristicile urmatoare, este timpul sa va ganditi serios la o modalitate de a reduce stresul. Firma noastra va ofera ca doua metode de a reduce stresul, masajul antistres si masajul pe scaun la birou ( masaj on site )

Cum afecteaza stresul diverse organe si sisteme

- Tractul digestiv – bolile cate pot fi provocate sau agravate de stres include gastrita, ulcerul gastric sau duodenal, colita ulcerativa si colonul iritabil - Organele de reproducere – infertilitate, tulburari menstruale sau chiar lipsa ciclului menstrual la femei, impotenta si ejaculare precoce la barbati - Vezica urinara – iritabilitate, incontinenta, enurezis - Sistem nervos central – probleme mentale si emotionale, anxietate, psihoze, depresie - Par – pierderea parului cu calvitie - Orificiul bucal – ulceratii si lichen plan oral - Plamani – exacerbarea astmului bronsic in perioadele cu stres acut - Inima – tulburari de ritm cardiac, crize anginoase - Musculatura – tensiune musculara dureroasa, agravarea ticurilor nervoase si a tremorului la bolnavii cu Parkinson

shiatsu masaj terapeutic vindecare sanatate anti-stres relaxare Simptome fizice si psihice legate de stres Simptome fizice

- tensiune musculara - gura uscata - greata - palpitatii - ameteala - palme transpirate - diaree Simptome psihice

- anxietate - iritabilitate - depresie - sentiment de insecuritate - plans - sentimente de vina - dificultatea de a lua decizii - incapacitate de concentrare - lapsus - senzatie de tensiune psihica - modificari de comportament - apetit alimentar modificat (anorexie sau bulimie nervoasa) - exagerarea consumului de tutun, alcool sau droguri - tulburari ale somnului


Efectele masajului de relaxare Shiatsu terapie pe meridiane pentru vindecare si sanatate o terapie complementara Relatia dintre stres si boala


Relatia dintre stres si boala este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sanatatii. Stresul determina eliberarea de hormoni ce creeaza vasoconstrictie si diminuarea circulatiei. Afectata de stres, inima lucreaza mai din greu, respiratia devine mai rapida si superficiala, iar digestia se incetineste. Aproape toate procesele corporale degenereaza. Studiile prihosomatice arata modul in care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercetatorii au estimat ca 80 la suta din boli sunt legate de stres. Teparia calmanta si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarind toate aceste efecte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu