Arborele Vietii - Terapii Remedii Dezvoltare Personala

Bine ati venit !

Aici discutam despre cum sa fim mai sanatosi , mai voiosi :) mai plini de viata, pe care cu totii vrem sa ne-o traim din plin,despre cum sa facem fata unor situatii de viata, fie ca e vorba de o frustrare, o afectiune, stres, intrebari fara raspuns, despre cum sa ne dezvoltam si sa ne descoperim eul, despre ce descoperiri noi s-au mai facut si felul in care acestea ne ajuta sa fim NOI, autentici, originali si nu numai.

Avem motive să ne temem de antidepresive?


Femei sau bărbaţi, tineri sau mai puţini tineri, săraci sau bogaţi… oricine poate suferi de depresie. O boală învăluită în ignoranţă şi prejudecăţi, pe care mulţi o consideră ruşinoasă.


O boală subdiagnosticată şi netratată, pentru că multor pacienţi le este teamă de tratamentul cu antidepresive. Acestea sunt principalele motive pentru care aproape jumătate dintre depresivi nu merg la psihiatru şi nu fac tratament. Iar dintre cei care iau antidepresive, unii nu respectă durata tratamentului, care trebuie să fie de minimum 6 luni. Numărul mare de sinucideri şi înmulţirea cazurilor noi de depresie arată că această boală nu este tratată corespunzător. Au motive pacienţii să se teamă de antidepresive? 

Soluţie salvatoare

Medicul psihiatru decide diagnosticul şi tratamentul depresiei pe baza unor evaluări şi teste psihologice recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În formele uşoare de depresie este posibil ca medicul să prescrie doar psihoterapie. Dar în cazul depresiei majore, antidepresivele sunt absolut necesare. În opinia specialistului nostru, depresia majoră nu se tratează nici cu plimbări în parc, nici cu suplimente nutritive. În cazul unui pacient copleşit de tristeţe, care are gânduri sinucigaşe, antidepresivele îi pot salva viaţa. "Aproximativ 80% dintre pacienţii suferinzi de depresie majoră răspund foarte bine la tratament", susţine dr Letiţia Dobranici.
Antidepresivele acţionează direct asupra sistemului nervos central. Stimulează activitatea acestuia, crescând nivelul neurotransmiţătorilor (substanţe care favorizează transmiterea mesajelor între neuroni). Neurotransmiţătorii stimulaţi de antidepresive sunt serotonina şi noradrenalina. Aceştia ţin sub control emoţiile, motivaţia, anxietatea, impulsurile, capacitatea de a resimţi plăcere, comportamentul alimentar, somnul, comportamentul social.
Deoarece pacienţii cu depresie majoră prezintă adeseori recidive, psihiatrii prescriu medicamente antidepresive pe o perioadă de 6 luni sau mai mult, până când simptomele dispar. Mulţi însă abandonează tratamentul fie pentru că se simt mai bine, fie pentru că au impresia că medicamentele nu îi ajută cu nimic. Fac o mare greşeală, pentru că riscul de a recădea în depresie este major.
Dr Letiţia Dobranici admite că tratamentul cu antidepresive nu este uşor de suportat, dar depresia este incomparabil mai chinuitoare decât efectele adverse ale antidepresivelor. Printre aceste efecte secundare se numără uscarea mucoaselor, tulburări de vedere, creşterea tensiunii intraoculare, creşterea temperaturii corpului, tulburări digestive (constipaţie, ocluzie intestinală, reflux gastroesofagian), tulburări urinare. Acestea sunt mai frecvente la pacienţii vârstnici. Însă antidepresivele de ultimă generaţie sunt foarte bine tolerate de pacienţi şi acoperă un spectru larg de tulburări depresive. "Antidepresivele nu dau dependenţă, contrar miturilor, spre deosebire de tranchilizante. Este important însă ca întreruperea tratamentului să fie făcută gradat şi la momentul indicat de medic, pentru a preveni recăderea în depresie", atrage atenţia dr Letiţia Dobranici.
Antidepresivele reduc nivelul anxietăţii şi tristeţii, ajutând în mod semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. Însă în majoritatea cazurilor, antidepresivele nu sunt suficiente. Este nevoie şi de psihoterapie pentru ca pacientul să înveţe cum să reacţioneze în mod adecvat în situaţii dificile. Altfel, va recădea în depresie ori de câte ori întâmpină probleme serioase şi va fi nevoit să apeleze din nou la antidepresive. Dr Letiţia Dobranici consideră că "asocierea psihoterapiei cu medicamentele e foarte importantă. Antidepresivele susţin pacientul din punct de vedere chimic. Dar problemele de viaţă nu dispar cu pastile".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu